25 december 2011

Alltid gott, när som helst

Även om julen är över så är lussebullar alltid uppskattade, 
så här kommer ett underbart recept på supergoda lussebullar :)

ca 40 bullar
Ingredienser:
150 g smör/ margarin
5dl mjölk
2 kuvert saffran (1g)
1 sockerbit
50 g jäst
½ burk kesella lätt (125 g)
1 ½dl socker
1 ägg
½ tsk salt
17-18dl vetemjöl

Pensling: 
Ägg, russin

Gör så här:
1. Smula jästen i en skål. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Blanda i mjölken
2. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av spadet, kesella, socker, ägg, salt och det mesta av mjölet.
3. Arbeta degen väl tills den släpper skålen. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
4. Dela degen i fyra bitar och rulla ut till längder. Dela varje i 10 bitar. Rulla fingertjocka längder och sno ihop till lindebarn.
5. Lägg på plåt med bakpapper och tryck i russin (behövs ej om man inte tycker om det). Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
6. Pensla med uppvispat ägg och ugnsgrädda i 250 grader i 8 minuter.

Resultat : ca 40  jättegoda bullar :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar